Lubov 4.

Az utolsó két, Lubovval töltött hónapban Léna már csak ült a cigarettafüstös lakásban, ült a cigarettafüstös autóban egy cigarettafüstös vendégségbe menet. Látta az autó ablakából a város óriási romos, düledező épületeit és végtelenül visszataszítónak találta, egyenesen csúnyának, semmi szépséget nem fedezett fel a metropolisz egyetlen zugában sem. Látta a kétségbeesetten és szüntelenül táplálékot kereső kutyák csoportjait az utcákon, nyakörv és mindenféle jelzés nélküli csavargók voltak, a semmi kölykei, szuka és kankutyái. Szíve szerint mindegyiket magával vitte volna, kicserélve Lubovot, Ivanat meg a többieket rájuk, egészen Magyarországig, Győrig, a papa halálos ágyáig vándorolt volna velük. Egynek érezte magát közülük, kiszolgáltatott és szabad vándornak.
A papa közben messze Léna mély szomorúságától egyre csak veszített erejéből, egyre kevesebb értelmet talált az ő hosszú és kalandos életének végében, már a legkisebb leánya is csalódást okozott, összeállt egy cigánnyal, hát ezért taníttatta, hát ezért dédelgette, hogy lesz így diplomája, sosem lesz már diplomája, minek is élni, messze van Léna, és lassan fogyott el, titokban szívta a szomszédoktól kunyerált cigarettákat. Feladta, nincsen ezen mit szépíteni, ment bele a halálba visszafordíthatatlanul.
Léna meg küzdött, annyira jól akarta csinálni, bebizonyítani, hogy nem tévedett, elsősorban a papának, a szó nélkül maga mögött hagyott barátainak, a faképnél hagyott kötelezettségeinek, Budapestnek, az Astorian tornyosuló egyetemnek, az ő nagy és mérgezett, szennyes családjának, a szigorú és erkölcsös nagybácsinak, de legfőképp önmagának, igen, önmagának akarta megmutatni, hogy végre az életben egyszer jól csinálja.
Rettegett a kudarctól, a Lubovból való kiábrándulás fázisai mélyfekete lyukakba húzták, amelyekből egyre nehezebb volt felhúznia magát a világosságba. Azt hitte, hogy könnyebb lesz, hogy vége a megpróbáltatásoknak, helyette egy újabb szomorú és igaztalan helyzetbe sétált bele, és ezt a kudarcot képtelen volt beismerni magának, vagy felvállalni egy teljes otthon hagyott élet előtt benne minden szereplőjével.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s